woensdag 3 februari 2010

Zeker over seks

Sinds kort hangen er op veel stations weer nieuwe billboards voor een nieuwe hulpsite over seks. Ten opzichte van de laatste hype is de slogan in ieder geval een hele vooruitgang. Die site heette namelijk 'Hoe het moet' en die maakte van seks dus echt een soort verplichting, die volgens nauwgezette regels moest worden uitgevoerd, want anders liep je kans op slechte seks. En slechte seks, zo was de boodschap, was het ergste wat je kan overkomen.
De nieuwste site heeft dus als slogan 'Zeker over seks' en dat klinkt in ieder geval al een stuk sympathieker. Seks wordt neergezet als een verschijnsel waar veel mensen zich onzeker over voelen. Ik denk dat dat terecht is. De nieuwe site (sense.info) wil die onzekerheden wegnemen door vooral heel veel informatie te verstrekken, over liefde en relaties, over het jongenslichaam, over het meisjeslichaam en over allerlei andere seksgerelateerde onderwerpen. De site gaat uit van de veronderstelling dat door objectieve kennis onzekerheden worden weggenomen en jongeren beter kunnen genieten van seks. Zulk genieten van seks wordt impliciet als doel van seks neergezet.
Nu kun je over sommige onderwerpen veel objectiever zijn dan anderen. Over anatomie zijn veel betrouwbaardere algemene uitspraken te doen dan over het innerlijke gevoelsleven wat met seks geassocieerd wordt. Zoals dat politiek correct hoort, worden alle belangrijke keuzes bij de bezoeker van de site zelf neergelegd. Seks wordt een kwestie van verantwoordelijkheid nemen, iets wat volledig bij het individu ligt.
In onze samenleving verwachten wij heel veel van onze burgers. Daarnaast hebben wij seks heel belangrijk gemaakt voor de individuele identiteit. Vooral jonge burgers weten vaak niet goed hoe ze om moeten gaan met die verantwoordelijkheid en kampen met een gebrek aan zelfvertrouwen, dat zich zeker ook manifesteert in een domein wat zo belangrijk als seksualiteit wordt gemaakt. Dit wordt versterkt door een gebrek aan ervaring. In zulke omstandigheden klampen zulke jongeren zich vaak vast aan collectieve beelden van seksualiteit. Er is een enorme hunkering naar objectieve kennis over seks, navolgbare regels die een recept zijn voor een succesvol seksleven. De scheiding tussen objectieve kennis en subjectieve levensstijl is niet altijd te trekken.
Maar toch. We zitten nu eenmaal in deze situatie en dat vind ik niet verkeerd. Het levert ook mooie dingen op: creatieve zelfbewuste en tolerante medemensen. In zulke omstandigheden hebben we het toch maar te doen met het onderscheid tussen objectieve en subjectieve wijsheden. Laten we het er dus zo goed en zo kwaad als het gaat maar mee om proberen te gaan. Dat betekent echter wel dat de callcentermedewerkers van sense,info nog flink zullen moeten schipperen. De bellers willen waarschijnlijk horen wat normaal is, terwijl er heel vaak helemaal geen 'normaal' is. En zo leren de jongeren leven met onbevredigende antwoorden en dat ze het zelf maar moeten uitvogelen. Seks is eigenlijk niet veel anders dan al het andere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten