maandag 22 november 2010

Pride and Prejudice in een studentenstad

Pride and Prejudice kan met recht gezien worden als het summum van Westerse literatuur. Het is een echte Bildungsroman, waarin de hoofdpersonen tot zelfinzicht komen en erachter komen wat echt belangrijk is in het leven.
Zoals met alles wat een standaardwerk is geworden, loopt de wereld over van bewerkingen. Zo zag ik een keer de film Bride and prejudice, een Bollywooddrama waarin de verhaallijn naar hedendaags India is verplaatst (en de verhaallijn nog behoorlijk trouw gevolgd wordt trouwens). Vorig jaar maakte het boek Pride and Prejudice and Zombies furore (helaas niet gelezen).
Zodoende had ik het met een goede vriend van mij erover of het ook mogelijk was Pride and Prejudice naar hedendaags Nederland te verplaatsen. En om het effect van de verplaatsing zo extreem mogelijk te maken, zou ik kiezen voor een ietwat onwaarschijnlijke setting voor een zo kuis verhaal. Ik zou willen kiezen voor een studentenstad, de hoofdpersonen allen wat corporale trekjes geven en iedereen plaatsen in een setting waar het alleen maar gaat over scoren, regelen en vrije seks. Na lang nadenken kwamen wij tot de conclusie dat een dergelijke verplaatsing onmogelijk zou zijn. Op geen enkele manier zou je kunnen rechtvaardigen dat de hoofdpersonen tijden lang om elkaar heen blijven dralen of dat er zo geschokt op grensoverschrijdend gedrag werd gereageerd. Deze conclusie was teleurstellend, maar niet elk idee is uitvoerbaar.
Ik heb het boek Pride and prejudice net voor de eerste keer gelezen en ik ben ertoe geneigd mijn conclusie te herzien. Het is namelijk wél mogelijk om Pride and prejudice in een hedonistische studentenwereld te plaatsen. De belangrijkste ingreep in het verhaal is een hele simpele. In plaats van een jaar vind de nieuwe versie van Pride and prejudice plaats in één lange uitgaansavond. Er gaat helaas veel van de kracht van het verhaal verloren, het wordt ietwat vulgair, maar volgens mij is het resultaat best grappig:

Goede vriendinnen Lizzy, Jane, Charlotte, Kitty, Mary, Benny en Marian gaan stappen in onze denkbeeldige studentenstad. Lydia, het wilde oncontroleerbare zestienjarig zusje van Jane is ook mee. Benny en Marian hebben iets met elkaar, maar de andere dames zijn allemaal vrijgezel en op zoek naar iemand om te scoren die avond. Marian probeert haar vriendinnen daarin maar al te erg aan te moedigen. Het uitgaanscentrum heeft vijf belangrijke kroegen: de Longbourn (een bruine kroeg), de London (een cocktailbar), de Bristol (een vulgaire danstent), de Kent (ook een bruine kroeg) en de Pemberley (een zeer chice, exclusieve club).
Het gezelschap begint in te drinken in de Longbourn. Ze komen snel in contact met een andere groep, bestaande uit Bingley, Darcy en Caroline, allen vrijgezel. Bingley en Jane lopen direct openlijk te flirten. Darcy maakt geen vrienden met zijn afstandelijke en soms ronduit beledigende gedrag, met name niet bij Lizzy. Lizzy raakt in gesprek met Wickham, die hem nare verhalen vertelt over hoe Darcy er ooit voor gezorgd heeft dat hij niet in een bepaald dispuut kwam, terwijl Darcy eerder nog had toegezegd hem daarbij te helpen. Lizzy begint Wickham interessant te vinden. Terwijl hij het niet wil laten merken, begint Darcy Lizzy (vanaf een afstandje) steeds interessanter te vinden.
Terwijl Bingley even naar de wc is, dringt Collin zich aan het gezelschap op. Hij is eerst geïnteresseerd in Jane, maar als hij merkt dat zij al voorzien is (Jane en Bingley beginnen openlijk te zoenen om van hem af te komen), gaat hij achter Lizzy aan. Marian probeert dit aan te moedigen en zegt dat Lizzy er vooral op moet ingaan. Lizzy wijst Collin echter af. Collin druipt af en begint zich in Charlotte te interesseren. Hij heeft hier meer succes en al spoedig gaan zij samen door naar de Kent, waar Katja, een vriendin van Collin ook is.
Darcy grijpt kort daarop in bij zijn vriend Bingley en het hele gezelschap gaat door naar de London. Na enige tijd besluit Jane met enige andere vriendinnen naar de Londen te gaan, maar ze kan het gezelschap daar niet vinden. Lizzy gelooft het verder wel en besluit na telefonisch overleg haar vriendin Charlotte in de Kent op te zoeken.
Spijtig genoeg is Darcy daar ook met een vriend. Katja vertelt erover dat Darcy bezet is met een vriendin van haar. Niet veel later houdt Darcy het niet meer en stapt hij op Lizzy af en vertelt haar dat hij haar 'vet lekker' vindt. Lizzy wordt kwaad, vindt dat disrespectvol, vertelt over de schandelijke verhalen die ze van Wickham heeft gehoord, over zijn ongepaste interventie tussen Jane en Bingley, het feit dat hij bezet zou zijn en zweert dat hij moet 'opzouten'. Darcy druipt af. Zijn vriend vertelt Lizzy echter dat Darcy al weken vrijgezel is (Katja refereerde naar een ex, die maar niet er overheen kan komen) en ook wat er echt gebeurt is met Wickham en het dispuut. Nog voordat hij de ontgroening had doorlopen, werd hij gevraagd voor een ander dispuut. Toen dat niets werd, wilde hij weer terug in het eerste dispuut. Darcy weigerde dat (terecht, zo lijkt mij). Daarnaast blijkt Wickham de toen zestienjarige zus van Darcy te hebben ontmaagd, zelfs bezwangerd en daarna geen interesse meer in haar getoond te hebben. De abortus mocht zij op eigen houtje regelen. Lizzy begint spijt te hebben van haar zware aantijgingen aan Darcy.
Nadat Charlotte en Collin samen naar huis zijn gegaan, gaat ze met haar vrienden naar de Pemberley. Ze spreekt daar wat andere mensen die ook Darcy blijken te kennen en vol positieve verhalen over hem zitten. Niet veel later sluiten Darcy, Caroline en Bingley zich bij de desbetreffende vrienden aan. Darcy is erg verbaasd haar daar aan te treffen. Darcy gedraagt zich voorzichtig, maar uiterst beleefd en aardig. Bingley vraagt geïnteresseerd waar Jane is.
Dan wordt Lizzy plotseling gebeld door een hysterische Jane met het nieuws dat Lydia kwijt is. Ze is als laatst gezien met Wickham in de Bristol. Iedereen is in rep en roer. Lizzy en Darcy gaan flink op zoek naar Lydia en Wickham en weten ze uiteindelijk in het toilet van de Londen te vinden. Ze komen net op tijd om de (overigens onveilige) seks te voorkomen. Darcy geeft Wickham een klap en Lydia wordt naar huis gestuurd.
Jane en Lizzy besluiten nog even een drankje te doen in de Longbourn om bij te komen. Bingley en Darcy gaan mee. Bingley en Jane groeien weer helemaal naar elkaar toe en lopen snel te vozen achterin. Als Darcy drank aan het halen is, komt een woedende Katja naar Lizzy toe, dat zij Darcy met rust moet laten. Lizzy snauwt dat Katja zich nergens mee moet bemoeien en dat Lizzy zelf wel uitmaak met wie zij neukt. Darcy vangt iets van dit gesprek op en dit doet hoop herleven. Nog steeds in het zichtveld van Katja, besluit hij een nieuwe toenadering naar Lizzy te zoeken en deze wordt wel beantwoord. In het zicht van Katja zoenen ze op de banken van de Longbourn. Jane gaat met Bingley mee naar huis en Lizzy met Darcy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten