dinsdag 10 april 2012

Parsifal

Deze Pasen zat ik in Wenen. Zoals dat hoort in de stad waaruit zoveel klassieke muziek komt, ben ik ook even naar de opera geweest. 'Even' is niet helemaal het correcte woord. Ik ging namelijk naar 'Parsifal' en dat is een Wagneropera. Deze duurde maar liefst 4,5 uur (5 uur inclusief pauzes). Muzikaal erg goed, maar je vraagt je toch af of het ook korter kan.

Volgens mij wel. Het verhaal gaat over ridders van de Heilige Graal, wiens koning Amfortas lijdt onder een wond van de heilige Speer. De onnozele held Parsifal moet hem hiervan redden door de speer van de slechterik Klingsor te veroveren en de wond te herstellen. Amfortas' dienares Kundry (die stiekem voor Klingsor werkt) probeert hem te verleiden. Dit lukt niet, waardoor Parsifal de Speer weet te veroveren en Klingsor ermee weet te doden.

Dit alles gebeurt allemaal in de 3 uur van de eerste twee actes. Alle wezenlijke problemen zijn daarmee al opgelost en Parsifal hoeft alleen maar de heilige Speer terug te brengen. Toch weet Wagner er nog een derde acte uit te slepen van anderhalf uur. In de derde acte komt Parsifal een ridder van de Heilige graal tegen, die hem eerst niet herkent, daarna wel en vervolgens pas de Speer herkent. Daarna wordt hij naar Amfortas gebracht, die net als in acte 1 uitgebreid zijn eigen lot aan het beklagen is en vraagt aan zijn ridders om hem te doden. Parsifal verschijnt net op tijd met de heilige Speer en herstelt de wond van Amfortas. Omdat Amfortas het regeren zat is, wordt Parsifal vervolgens de volgende koning. Erg mooi allemaal, maar 1,5 uur lijkt mij voor deze gebeurtenissen wat overdreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten